(untitled) (Sun’iy Intellekt Nazariyasi va Amaliyoti: Tajribalar, Muammolar va Istiqbollari, 2024)
Ma’lumotlarni yig’ish - bu mashinani o’rganish, statistika va ma’lumotlar bazasi tizimlarining kesishmasidagi usullarni o’z ichiga olgan katta ma’lumotlar to’plamlarida bog’liqlikni aniqlash jarayonidir. Bunday ma’lumotlarning soni va murakkabligi oshgani sayin, ma’lumotlarni tahlil qilishdagi qiyinchiliklar ham ortadi. Ma’lumotlarni yig’ish turlari bilan bog’liq asosiy muammolardan ba’zilari ko’plab ma’lumotlar bazalarining juda katta hajmi, ma’lumotlarning juda murakkabligi va natijalarni ifodalashdagi qiyinchiliklar, shu jumladan natijalarni yaratish uchun zarur bo’lgan vaqt hisoblanadi[1]. Ma’lumotlarni amaliy qo’llash natijalari odatda murakkab hisoblanadi[2,3]. Shu sababli, hozirgi vaqtda ma’lumotlar yig’ishning zamonaviy va an’anaviy yondashuvlarini qayta ko’rib chiqish, bugungi kun muammolariga yechim topish masalalari muhim hisoblanadi.